Lite om PDF-filer

Vi har valt att visa mycket av vår information som PDF-filer.

Detta har vi gjort för att:

Användaren kan justera storleken för enkel läsning.

Enkelt att skriva ut PDF-filen på skrivare

Enkelt att söka i PDF-filen

Den hos oss som skapar PDF-filen behöver inte kunna skapa hemsidor

Det blir mycket enklare för föreningen att hålla informationen på hemsidan uppdaterad

Nu är det givetvis inte bara fördelar med PDF-filer, olika PDF-läsare har helt olika egenskaper. Det brukar fungera bäst med PDF-läsare till bärbara datorer och stationära datorer med ganska stora bildskärmar. På paddor och mobiler brukar det fungera sämre, framförallt har man förenklat läsarna och tagit bort många funktioner. Mobiler och paddor brukar också ladda ner filerna och spara dem på enheten, utan att det direkt framgår var de finns. Nästa gång du vill titta på samma PDF så får du frågan om du verkligen vill ladda ner en gång till, det skall du egentligen inte göra för den finns redan på din enhet, det gäller bara att hitta den.

VARNING: Vissa webbläsare sparar den hämtade PDF-filen i datorns minne och nästa gång du vill titta på PDF-filen så hämtas den från minnet. Detta kan skapa problem när vi uppdaterar PDF-filen men behåller det gamla namnet. För att vara säker på att du ser den senaste versionen, så klickar du på cirkeln med en pil, den finns överst till vänster på sidan,  bredvid pilarna som bläddra mellan redan hämtade sidor. Se mer i dokumentet nedan.

Tänk på och lär dig:

Markera ord (man klickar i början på ordet och drar sedan med musen över det)

Kopiera det du har markerat (Ctrl-C)

Klistra in det du kopierat på ett annat ställe (Ctrl-V)

Spara PDF-filen på din egen dator

Finns det ett innehållsregister i PDF-filen så är det bara att klicka på en rad i denna, för att komma direkt dit

Genom att kopiera koordinaterna från någon av våra kyrkobeskrivningar kan du kopiera in koordinaterna i sökfältet på Google Maps eller Google Earth och på så sätt direkt hitta var kyrkan finns.