Kort om DNA

DNA och släktforskningen

Inom släktforskningen talar man om 4 olika delar av DNA

Autosomalt DNA i kromosomparen 1-22 Hos både män och kvinnor

Y-DNA Y-kromosomen Bara hos män

mtDNA Mitokondrierna Både män och kvinnor

X-DNA X-kromosomen Kvinnor har två X, män har en

Autosomalt DNA kommer till hälften från modern och hälften från fadern, vad som kommer från vem är slumpmässigt. Ett vanligt DNA-test kollar autosomala DNA. Görs av alla DNA testföretag. När man jämför autosomalt DNA så letar efter lika segment (samma bokstavsföljd), ju längre lika segment man hittar hos två olika personer ju närmare släkt är de. Längden anges i cM (centiMorgan), korta längder är ointressant eftersom de kan ha uppstått slumpmässigt. Testföretagen jämför resultatet med alla andra som företaget själv har testat och du får en lista på de längsta träffarna.

I listan finns kontaktuppgifter till de hittade personerna och ibland även deras släktträd. Eftersom vilka delar av DNA som ärvs från ena föräldern är slumpmässigt, så kan allt DNA från den ena förälder har försvunnit helt efter några få generationer. Autosomalt DNA är hyfsat användbart för släktforskning.

Speciella DNA-test för att kolla Y-DNA, testerna finns i flera varianter där olika delar av Y-DNA kollas. Ärvs av söner från fadern. Fader och son kan inte ha olika Y-DNA. Normal mutationstakt är ca 130 år. Mycket användbart i släktforskning om man forskar på manssidan och har en rak manslinje.

Speciellt DNA-test för att kolla mtDNA, både män och kvinnor ärver mtDNA från modern. Normal mutationstakt är ca 2000 år. Användbart i släktforskningen, men muterar för långsamt för att vara riktigt bra.

Varje testföretag jämför bara mot de personer man själv testat, testföretagen tittar på olika delar av DNA, därför är resultaten inte helt jämförbara mellan olika företag. Man kan få ut sitt testresultat på en fil från testföretaget. Det finns jämförelsesajter på nätet där man kan ladda upp sitt resultat och jämföra mot de som testat sig hos andra företag. Det är här polisen letar.

Ganska meningslöst med DNA-test om man inte först har släktforskat. Ett test kan visa att man är släkt med en annan person, men utan konventionell släktforskning vet man inte hur man är släkt.

Kräver kunskap och tid för att tolka DNA-testresultatet, finns dock hjälp att få.

Man hittar garanterat nya släktingar

Medlemmar kan på hjälp att ta ett prov för DNA-testning, se medlemssidorna.

I föreningen finns personer med goda DNA kunskaper, som medlem får du gärna skicka frågor till oss så vidarbefodrar vi dem. Allt sker på frivillig bas och det kan därför ta lång tid innan du får svar.

Tänk på att DNA-testa äldre släktingar innan de försvinner.

Tips:

  • Föreningen anordnar, med jämna mellanrum, föreläsningar om DNA.
  • I samband med DNA arrangemang försöker vi ordna möjlighet att ta ett DNA prov
  • Leta på internet (se nedan)
  • Köp någon bok om DNA
  • Gå en studiecirkel
  • Släktforska innan du DNA testar dig