Eslöv - Höör Släkt- och Folklivsforskare - Eslöv - Höör Genealogical and Folk-life Society
Eslöv - Höör Släkt- och Folklivsforskare

Brönneslöv stipendiet - 1998

Historien om ett rättsfall
i Hörby anno 1887.

Tingshuset i Hörby
Tingshuset i Hörby. Förlag: A.B Carlins Bokh, Eslöf
(Klicka på bilden för större bild, ca 85 kB)

av Per-Gunnar Mörck

 

Så här skriver Per-Gunnar i stipendierapportens inledning:

Det är den 15 februari 1998. Denna bistra dag är söndag, vädrets makter vet inte hur man vill ha det, regn eller snö.

Jag står vid den gamla järnvägsstationen i Hörby och ser ut över gatan och ner mot museet och försöker göra mig en föreställning om hur det var denna dag för 111 år sedan. Året var 1887 och här vid det nya tingshuset (invigt den 5 oktober 1885) skulle en rättegång hållas där mer eller mindre hela Hörbys befolkning skulle engageras för en struntsak. En stöld hade blivit begången och en av byns kvinnor, en ansedd kvinna, hade delgivits misstanke om brott av fjärdingsmannen. Hörbyborna strömmade till och när dörren äntligen slogs upp av vaktmästaren blev det rena tumultet. Alla ville se och höra. Många kom inte in utan fick stanna utanför på planen. Allt som sades vidarebefordrades ut till dem som inte kom in.

Salen var fylld och det var dödstyst, en knappnåls fall hade hörts som ett hammarslag. In från ett angränsande rum leddes fången mellan två vakter. Hon var likblek, men med en hållning som fick många att dra efter andan. Hon slog sig ned vid sidan om sin man som skulle föra hennes talan.
På ett kommando reste sig alla och domaren kom in, han satte sig ned och åhörarna följde hans exempel. Han tittade lite fundersamt på den anklagade och .....

Jag heter Per-Gunnar Mörck och föddes 1937 i Hörby, femtio år efter rättegången. Att söka i det förgångna har blivit en rolig hobby, det är som att lägga ett pussel, där bit efter bit faller in på sina platser. När mönstret börjar framträda blir det ännu roligare, man känner sig som en detektiv.

Jag har tidigare berättat i en bok om hur byn växte fram, först till municipalsamhälle sedan till köping. Den livliga byn hade många hantverkare och en av dessa kommer att tillsammans med sin fru vara huvudrollsinnehavare i denna berättelse.

Det började med ett enkelt referat i tidningen Eslöfs Tidningar torsdagen den 6 januari 1887.

Hörby hade vid denna tid ingen tidning, det var inte förrän i slutet av 1890 som Hörby Posten började att utges för att senare gå i konkurs. Men en ny startades och 1911 erhöll den namnet Mellersta Skåne under ledning av Ivar Säfstrand. Tidningen blev Hörbybornas annonsorgan långt fram på 1900-talet.

Det var inte mycket som stod i referatet som kan ses här nedan, men det räckte för att göra mig nyfiken.

Tidningsurklipp

Det tog omkring ett och ett halvt år innan pusslet var färdiglagt.
Men historien börjar inte när rättegången inleds utan långt tidigare. Året är 1839 och laga skiftet står för dörren.
Hur såg Hörby ut 1839? Det kan vara på plats med en beskrivning av hur det såg ut innan gårdarna skulle utflytta i något som kan betecknas som den största omvälvningen i jordbrukets historia.

 


Åter till Brönneslöv stipendiet

Åter till första sidan